Samenvatting
Inferno is het vierde boek over professor Robert Langdon, die gespecialiseerd is in symbolen. Aan het begin van het boek ontwaakt hij in een ziekenhuis in Florence met geheugenverlies. Van de laatste 48 uur weet hij niets meer, dus ook niet waarom hij in Florence is en hoe hij in het ziekenhuis terecht is gekomen. Als een vrouw het ziekenhuis betreedt met een pistool in haar hand en een arts neerschiet, helpt Sienna Brooks, die ook in het ziekenhuis werkt, Robert om te ontsnappen.
In zijn jasje vindt Robert een vreemd voorwerp dat een hint blijkt te bevatten naar de reden van zijn aanwezigheid in Florence. Terwijl ondertussen ook de hele politiemacht naar hem op zoek is, weet Robert via geheime doorgangen en verschillende bekende locaties in de stad steeds meer aanwijzingen te vinden. Niet alleen naar de reden van zijn aanwezigheid, maar ook naar een geheim dat een wetenschapper ergens heeft verstopt en dat een bedreiging kan vormen voor de gehele mensheid. Het Inferno van Dante Alighieri staat daarbij centraal.
Samen met Sienna gaat Robert, met behulp van derden, op zoek naar datgene wat de wetenschapper heeft verstopt, maar hij is niet de enige die het wil vinden.
Beoordeling
Inferno is een feest van herkenning. In de eerste plaats omdat ik enkele weken geleden zelf nog in Florence rondliep en een aantal van de plaatsen waar het boek zich afspeelt met eigen ogen heb kunnen aanschouwen. In de tweede plaats heeft de auteur weinig verrassingen in petto voor de lezer.
De opbouw van zijn vorige boeken volgde namelijk een zelfde lijn. Er zijn cryptische aanwijzingen naar een geheim, de hoofdpersoon ontrafelt de aanwijzingen en wordt daarbij geholpen door een aantrekkelijke jonge vrouw. gedurende het verhaal roept hij de hulp van bekenden in en uiteindelijk blijkt iemand die hij vertrouwt een dubbele agenda te hebben en hem te verraden.
Hoewel ook Inferno deze bekende elementen bevat, boeit het verhaal van begin tot eind. Dit komt mede door de omschrijvingen van de locaties en de achtergrondinformatie die daarbij wordt gegeven. Het verhaal is spannend en als je denkt dat je weet hoe het zit, komt er weer een wending die je misschien wel vermoedde, maar toch niet verwachtte omdat toch duidelijk was dat het anders zat.
Meer nog dan in de eerdere boeken, zit er een les verborgen in dit boek. Het verhaal zet je daardoor toch ook een beetje aan tot nadenken, juist omdat dit thema regelmatig wordt herhaald en van verschillende kanten belicht. Naarmate het boek vorderde, leek dat vooral een herhaling van zetten te worden, wat de vaart helaas uit het verhaal haalde.
Inferno benadert de Da Vinci Code weliswaar niet, daarvoor is het concept niet vernieuwend genoeg, maar heeft een goed, spannend verhaal en leest lekker weg. Door de beschrijvingen van de locaties waan je je af en toe in de plaatsen die worden beschreven, waardoor deze plaatsen ook echt tot leven komen. Dat vind ik eigenlijk wel een van de sterkste punten van Inferno.
Cijfer
7,5/10