Introductie
De Hongerspelen is het eerste deel van de gelijknamige trilogie. Alle drie de boeken samen vormen een afgesloten verhaal, maar een behandeling van alle boeken in één artikel zou geen recht doen aan de afzonderlijke boeken. En de samenvatting van het ene deel kan iets verraden over het vorige deel, wat niet handig is als je de boeken nog wilt lezen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de drie boeken afzonderlijk te behandelen. Maar geloof me, als je eenmaal begint met het lezen van deze trilogie, is stoppen sowieso moeilijk.
Samenvatting
Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst in Panem, een land dat is gebouwd op de overblijfselen van wat wij nu kennen als Amerika. Het land is opgedeeld in 12 districten die worden gedicteerd door het Capitool. Elk district heeft zijn eigen specialisme. Vroeger waren er 13 districten, maar na een oorlog is district 13 van de kaart geveegd.
Om de andere districten aan deze oorlog en de macht van het Capitool te herinneren, worden elk jaar de Hongerspelen georganiseerd. Hiervoor worden uit elk district een jongen en een meisje tussen de 12 en 18 jaar geloot, die in een arena moeten vechten voor hun leven. Van de 24 deelnemers, tributen genoemd, kan er maar één de Hongerspelen overleven. De spelen worden in het hele land op televisie uitgezonden en alle inwoners moeten kijken.
Katniss Everdeen woont in district 12, dat bekend staat om de steenkolenmijnen. Nadat haar vader is omgekomen bij een mijnongeluk, is haar moeder geestelijk ingestort en houdt Katniss het gezin, bestaande uit zichzelf, haar moeder en haar zusje Prim, in leven. Dit doet ze onder andere door samen met haar goede vriend Gale te jagen in de bossen rondom het district.
Als de tributen voor de 74e Hongerspelen worden geloot, wordt, tegen alle kansen in, Prim geloot. Om haar zusje te beschermen, meldt Katniss zich aan als vrijwilliger, zodat ze in haar plaats kan gaan. De jongenstribuut uit district 12 is Peeta Mellark, de bakkerszoon.
In voorbereiding op de Hongerspelen, worden Katniss en Peeta begeleid door hun mentor Haymitch, de enige winnaar die district 12 heeft gekend en Effie Prul.
Vlak voor haar vertrek, krijgt Katniss van haar vriendin Madge een speld met een spotgaai erop. Deze speld draagt ze in de arena, waar ze het opneemt tegen de andere tributen en de spelmakers, die ingrijpen als het te saai wordt voor het publiek. Tijdens het spel komt de jachtervaring van Katniss goed van pas om te overleven. Niet elke dode tegenstander voelt voor Katniss echter als een overwinning en ze sluit een paar vriendschappen. Als de spelmakers de regels aanpassen, verandert voor Katniss het spel en vecht ze niet alleen meer voor haar eigen leven.
Beoordeling
Dit boek ben ik gaan lezen omdat ik de verfilming ervan had gezien. De film is over het algemeen een goede weergave van het boek en een prima verfilming, maar zoals wel vaker, is het boek toch beter. Dit komt vooral doordat je meer achtergrondinformatie krijgt over bijvoorbeeld de oorlog die heeft gewoed in het land en over de geschiedenis van de hoofdpersoon, waardoor het verhaal je nog meer meesleurt in de verhaalwereld.
Aan de andere kant vertelt de film ook wat achtergronden die niet in het boek staan, door af en toe de focus te leggen op andere personages dan Katniss. Het boek is vanuit haar perspectief in de eerste persoon geschreven, waardoor dergelijke zijsprongen moeilijker gemaakt kunnen worden.
Het boek heeft een goed tempo en de spanningsboog wordt door het hele boek heen goed opgebouwd. Hierdoor blijft het boek boeien en vond ik het maar moeilijk om het weg te leggen.
Dat komt overigens ook door de levendige personages en hun goed uitgewerkte karakters. Katniss maakt een duidelijke ontwikkeling door en krijgt het spel zelf ook steeds beter door. Van een vrij gesloten personage, stelt ze zich toch steeds meer open om niet alleen zichzelf, maar ook Peeta te beschermen en in leven te houden.
Al met al een erg sterk boek dat wat mij betreft weinig zwakke plekken heeft.
Cijfer
9/10
Andere delen
De recensie van ‘Vlammen’, deel 2 van de Hongerspelentrilogie, vind je hier.
De recensie van ‘Spotgaai’, deel 3 van de Hongerspelentrilogie, vind je hier.